Sakset fra Museumsforeningen for Slagelse Museums Nyhedsbrev nr. 12 Februar 2005.

Inden man opfandt sodavandsflasker med patentlukke, anvendte man korkpropper og ståltrådslukke (ligesom på champagneflasker). Flaskerne skulle helst lagres liggende, så proppen blev holdt fugtig og dermed tæt.

Blandt museets sodavandsflasker findes en meget sjælden torpedoformet mundblæst type, der ikke kan stå op. Omkring år 1900 var denne type almindelig i England, mens der her i landet kun findes en flaske af slagsen, nemlig én der er præget H.P.SALMON på den ene side og SLAGELSE på den anden side. Det er en hamret flaske dvs. at glasset er meget ujævnt (ser ud som om der er blevet hamret på det). Et sådant velbevaret eksemplar findes i vores købmandsbutik.

Den danske specialist i flasker Mogens Schlüter viser i sin bog "Danske Flasker" et billede af Slagelse-flasken, der beskrives som "1/4 pot halvhvid vandflaske af Hamiltontypen". Han skriver, at flasken kan være fremstillet i England, men da Kastrup Glasværk i sine prislister har vist en lignende type, kan den også være fremstillet i Danmark. Imod teorien om fremstilling i England taler, at fragtomkostningerne for sådanne tunge flasker ville afspejle sig i prisen. Og da der på det tidspunkt var ca. fem hundrede sodavandsproducenter i landet, ville H.P.Salmon næppe have kunnet konkurrere.

Blandt samlere er denne flaske højt vurderet, hvorfor vi nu opbevarer den bag glas!


De nyeste oplysninger 14 Juni 2010.
Mysteriet om hvem H.P.Salmon var, er nu  blevet løst takket være hans familie, H.P. Salmon var købmand i Køge ( Vestergade 6) inden han dukkede op i Slagelse( maj 1857), hvor han tilsyneladende gav sig i kast med salg af mineralvand på flasker. Læs Boris Salmons indlæg i vores gæstebog og endnu mere på familien Salmons hjemmeside  www.familiensalmon.dk.

Bemærk!

Dateringen af flasken i Nyhedsbrev nr.12 er ikke korrekt, flasken er ældre ca. 1850 - 1870.
Siden udgivelsen af Mogens Schlüters bog "Danske Flasker" er der fundet andre flasker af Hamilton typen fra danske mineralvands fabrikker, fra SÖDRING & Co KJÖBENHAVN og fra JUL. ERICHSEN KJØBENHAVN dog kun en eller to af hver.

Glashistorisk Selskab Holbæk.